U potravin platí, dá se říci, že jejich čerstvost je jen jedna. Nicméně se nám v praxi nezřídka kdy stává, že narážíme na potraviny „čerstvosti druhé kategorie“. Navíc informace týkající se čerstvosti potravin bývají mnohdy zkreslené. Umět si ověřit čerstvost potravin při jejich nákupu je pro nás nesmírně důležité!
U salámů platí, že povrch jejich obalu musí být bezpodmínečně suchý, tj. nesmí na něm být sliz a už vůbec ne plíseň. Pokud je salám rozkrojený, musí být povrch řezu šťavnatý a bez šedých skvrn. Někteří prodejci mohou mít tendence tyto skvrny maskovat tím a je tedy při nákupu třeba věnovat této věci značnou pozornost.
Konzervy
Pokud má konzerva vyboulené víčko a dno, souvisí to s tím, že se v konzervě pomnožily mikroorganismy, díky nimž se uvolňuje plyn. Potravina v konzervě se tím stává nepoužitelnou.
Slunečnicový olej
Přítomnost usazeniny v láhvi se slunečnicovým olejem znamená, že tento olej zkysl. Tento olej má hořkou chuť a při zahřátí se pění.
Med
Opravdový med neobsahuje vodu. Vložte do sklenice s medem kousek chleba na dobu 8-10 minut. Je-li med pravý, tj. neobsahuje tekutinu, chléb v něm zatvrdne; pokud kousek chleba vložený do sklenice s „medem“ změkne, znamená to, že se nejedná o med nýbrž o jakýsi cukrový sirup
Maso
Na maso zatlačte prstem. Vznikne tím jamka. Pokud se takto vzniklá jamka rychle vyrovná, znamená to, že maso je dobré. O čerstvosti masa se můžete přesvědčit také tehdy, když je rozkrojíte. Povrch řezu čerstvého masa je takřka suchý. Pokud máte maso zmražené, potom zahřejte nůž a píchněte jím do masa. Zda je maso v pořádku, poznáte poté, co z něho nůž vyjmete. Je-li zkažené, pak bude mít nůž nepříjemný zápach.
Ryby
Rybu ponořte do nádoby s vodou. Pokud padá ke dnu, znamená to, že je čerstvá. Že je ryba v pořádku a vhodná ke konzumaci, poznáte i podle toho, že má šupiny přiléhající k tělu, hladké a lesklé, dále má vypouklé a průzračné oči, žábry jsou jasně červené barvy a břicho nemá nafouklé.
Vejce
Kvalitu vejce můžete zkontrolovat pomocí světla. Uvnitř zkažených vajec jsou viditelné tmavé skvrny. Další možnost, jak zjistit, zda je vejce čerstvé, je následující: Do půllitrové láhve nalijte vodu a rozpusťte v ní polévkovou lžíci kuchyňské soli. Poté do takto vzniklého roztoku spusťte vejce. Pokud vejce klesne ke dnu, znamená to, že je čerstvé. Pokud bude plavat někde uprostřed, potom již zcela čerstvé není. Takové vejce, které vypluje na povrch, je zkažené a ke konzumaci nevhodné.
Potraviny nakupujte vždy čerstvé.
Dvanáct jednoduchých způsobů jak dodat jídlu bohatou chuť
23 kuchyňských triků