Máte rádi brambory? Já moc. Vyzkoušejte tenhle nákyp z kraje Dauphin. Vypadá docela nevinně, ale ujišťuji vás, že je neuvěřitelně dobrý. Má jemnou, smetanovou chuť. Hodí se jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masu, rybám nebo drůbeži, výběr je na vás.
Potřebujete:
1 kg brambor
2 Dl smetany ke šlehání 31-33 %,
5 Dg másla
5-6 stroužků česneku
sůl
čerstvě umletý bílý pepř
petrželovou nať
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oloupané a omyté brambory nakrájejte na plátky o síle asi 3 mm, česnek na tenoučké plátečky. Zapékací formu vymažte částí másla. Dno pokryjte plátky brambor tak, aby se jejich kraje překrývaly. Jemně osolte a opepřete, lehce posypte plátečky česneku. Postříkejte (lehce polijte) smetanou. Další vrstvy brambor upravujte stejně. Nahoře postříkejte zbytkem smetany a položte na ně kousíčky zbylého másla. Brambor by mělo být asi 4-6 vrstev. Smetana vám může zbýt nebo se stane, že poslední vrstvu nemáte čím postříkat. Nic se neděje, nahradí ji máslo. Peče se kolem hodiny, podle potřeby žár trouby zmírníme, nebo vršek na určitou dobu zakryjeme alobalem. V závěru ho sundáme. Po dopečení je vršek krásně červený.
Posypeme petrželí, podáváme teplé.
Nimfeechka
Dobrý nápad na rychlou snídani na vidličku: sýrové placičky s kefírem
Ovesné sušenky, jednoduchý a rychlý recept pro dobrou náladu