Hezky se opálit — to je jeden z hlavních cílů, které si mnohé ženy kladou v době počátku letní sezóny. Dosáhnout toho není právě jednoduché. Můžeme mu však napomoci i tím, že celkové snažení podepřeme vhodnou dietou — konkrétně: speciální «opalovací» dietou.
Mnozí z nás vědí, že za to, že se opálíme, může jistý pigment v našem organismu — totiž melanin. A některé potraviny jsou schopny přispět k zesílení produkce tohoto pigmentu. To umožňuje nejen získat během poměrně krátké doby rovnoměrné a hezké opálení, nýbrž je také uchovat po dlouhou dobu.
Meruňky, broskve
Tyto druhy ovoce jsou bohaté na beta-karotén i na další vitaminy a minerály podporující uvolňování melaninu. A nezapomeňte, že melanin navíc dokáže chránit náš organismus i před škodlivým působením ultrafialových paprsků. Masky na obličej připravené z rozmělněných meruněk a broskví také chrání vaši pokožku před nadměrným vysušením.
Dýně
Pokud máte rádi dýně, pak je jisté, že na konci léta budete hodně a rovnoměrně opálení. Dýně obsahuje nejen již výše zmíněný beta-karoten, ale také vitaminy skupiny В, askorbovou a nikotinovou kyselinu, hořčík a železo.
Rajská jablka
Vyznačují se jasně červenou barvou. Ptáme se, proč tomu tak je? Obsahují totiž značné množství přírodního pigmentu – lykopenu. Díky obsahu tohoto pigmentu se rajská jablka stávají velice vhodnou součástí stravy, která podporuje opalování a současně také chrání naši pokožku před škodlivým působením slunce. Když v letním období připravujeme saláty, rajská jablka do nich běžně přidáváme.
Špenát
Špenát obsahuje další přírodní pigment — totiž lutein. Ten má na organismus člověka velice příznivý vliv. Proto byste měli špenát přidávat do různých jídel, například do zeleninových polévek.
Mořské produkty
Na mořské produkty nezapomínejte! Obsahují četné vitaminy (retinol, tokoferoly, vitaminy skupiny B, vitamin D), nenasycené mastné kyseliny i další látky prospěšné pro lidský organismus, díky kterým dochází k hydrataci pokožky a oddaluje se tak její stárnutí.
Co je vhodné vyloučit
Existují potraviny, které naopak uvolňování pigmentu potřebného pro opalování brzdí. Pokud si přejete dosáhnout hezkého a rovnoměrného opálení, potom je vhodné vyloučit alkoholické nápoje, kávu, kakao,nakládanou zeleninu, uzené maso, petržel, smažená jídla a čokoládu.