Léto nám přináší četná potěšení, například v podobě čerstvé a šťavnaté zeleniny, ovoce nebo jahod. Jejich konzumace přispívá ke zvýšení životních sil, ke zlepšení stavu organismu jako celku a v neposlední řadě také k doplnění vitaminů, které lidskému tělu chybí.
Mrkev – považuje se za skutečný elixír mládí, krásy a dlouhověkosti. Je to velice cenná potravina zejména díky vysokému obsahu karotenu, jenž se v organismu přeměňuje na vitamin A. Salát z mrkve je vhodné připravovat s pomocí rostlinného oleje; tím se napomůže lepšímu vstřebávání karotenu obsaženého v mrkvi do organismu.
Ředkvičky – představují bohatý zdroj vitaminů a minerálních látek. Konkrétně obsahují vitaminy: С, В1, В2, В5, РР, dále pak vápník, sodík, hořčík, fosfor a železo. Tento druh zeleniny je pro lidský organismus velice prospěšný zejména tím, že zvyšuje jeho imunitu i úroveň hemoglobinu v krvi.
Kapusta je bohatá na vitamin С. Je dobré konzumovat ji v syrovém stavu nebo ji připravovat v páře; v takovém případě se v ní totiž uchovají látky, které jsou pro lidský organismus velmi cenné.
Jahody výrazně působí protizánětlivě a proti mikrobům. Obsahují vitaminy С, РР, В2, Р a ze stopových prvků pak železo, vápník, fosfor a hořčík.
Lesní jahody představují velmi cenný zdroj kyseliny askorbové. Konzumace čerstvých jahod přispívá ke zvýšení pracovní výkonnosti, zlepšuje srdeční činnost a zvyšuje také celkovou odolnost organismu. Lesní jahody jsou dobré i k hašení žízně.
Brusinky představují účinnou podporu organismu při léčení infekčních chorob a také účinně pomáhají při boji s inkontinencí.
Maliny kromě toho, že jsou velice chutné, mají také významné léčivé vlastnosti. Podobně jako jahody nebo borůvky jsou významným pomocníkem v předcházení nejrůznějším chorobám a také v jejich léčení. Je např. všeobecně známé, že maliny pomáhají při nemocech z nachlazení snižovat teplotu. Na místě je také zmínit schopnost této plodiny pomáhat zastavovat krvácení a odstraňovat toxiny z lidského organismu. Maliny mohou účinně pomoci pacientům trpícím ischiasem, chudokrevností nebo aterosklerózou.
Borůvky Hlavním přínosem této bobuloviny je obsah antioxidantů. Ty jsou schopny na úrovni buněk bránit tvorbě maligních nádorů. Navíc obsahují pektiny, které zbavují střeva různých škodlivých látek.
Příprava na léto – potečou vám slzy smíchy
5 návyků hezké ženy – pro krásu a zdraví